dimarts, 31 d’agost del 2010

Coneguem la Primera Divisió Catalana 2010 - 2011 (I)

La Primera Divisió Catalana començarà a rodar per vintena vegada -i última amb aquest format de grup únic- el proper diumenge. Des del Santfeliuenc Futbol Club vivim amb molta il·lusió la segona temporada del nostre equip en aquesta categoria, pòrtic de Tercera Divisió. És per això que per segona vegada presentarem a tots els nostres gentils i entusiastes lectors la petita història d'aquesta divisió -la categoria d'or del futbol amateur català- i també els nostres rivals, gairebé tots històrics que atresoren moltes temporades a Tercera i fins i tot a Segona B (Sants, Olot, Rubí, Rapitenca, Blanes, Tàrrega, Peralada, Tortosa, Vic...).
L'espectacle és a punt de començar i des d'aquest web i des de diferents plataformes locals: www.santfeliu.net/ www.esportblanciblau.wordpress.com/ http://www.santfeliuencfc.com/ mirarem que no perdeu detall. Serà una temporada històrica per gaudir i amb un objectiu clar: que el Santfe 2011-2012 torni a ser com a mínim en la nova Primera Catalana. Aquesta serà la millor notícia... i qui sap si amb una mica de sort i si els astres ens són favorables poder fer el salt a Tercera Divisió, una circumstància que enguany hem acaronat i que si no hagués estat pel malaurat descens del RCD Espanyol ja hi seríem. Tornem a repetir a l'elit del futbol català i tant de bo tothom aprofiti l'oportunitat i recuperem el temps perdut. Cal una conscienciació clara per part de les institucions i dels ciutadans de com es d'important per a una ciutat tenir un equip que representi la ciutat en la categoria més alta possible.
Primera Divisió Catalana: un periple històric de curta durada per una categoria que la propera temporada estrenarà format
La Primera Divisió Catalana va ser creada la temporada 1991-1992. I és, doncs, la divisió més jove del futbol català. La nova categoria pretenia erigir-se en una mena de receptacle salvavides que acollís equips històrics de Tercera amb l'objectiu que no es perdessin al pou de Preferent. Al llarg d'aquestes 19 temporades equips grans del futbol català han passat per la categoria: el Girona CF (ara a Segona A); clàssics de Segona B com Terrassa FC, UE Sant Andreu, CF Gavà i FC Badalona; o il·lustres de Tercera com Manlleu, Reus, Balaguer, Premià, Santboià, Cornellà i Prat. Com copseu, la Primera Catalana marca la frontera i esdevé un tall entre el futbol professional i el futbol amateur territorial.
Si fem memòria i desempolvem l'hemeroteca de les hores i els dies veiem que el 16 de setembre de 1991 divuit equips van començar la primera aventura a Primera Catalana: Palafrugell, Reus. Terrassa, Badalona, Guíxols, Sabadell B, Espluguenc, Levante las Planas, Tàrrega, Milan, San Cristóbal, Lloret, Hospitalet Atlètic, Vilafranca, Montañesa, Malgrat, Masnou i Poble Sec. Gairebé dues dècades més tard, set equips repeteixen. La temporada posterior (1992-1993) la categoria va ser ampliada en dos equips fins als 20, format que ha mantingut fins avui i que es desfarà l'any que ve.
Si repassem la llista dels campions només el FC Santboià ha aconseguit proclamar-se campió en dues ocasions (1994-1995 i 2003-2004). Disset equips han obtingut un entorxat de campió: Palafrugell (1991-1992), Sants (1992-1993), CF Gavà (1993-1994), Esport Badaloní (1995-1996), Horta (1996-1997), Balaguer (1997-1998), Girona CF (1998-1999), UE Sant Andreu (1999-2000), Manresa (2000-2001), Granollers (2001-2002), Banyoles (2002-2003), El Prat (2004-2005), Blanes (2005-2006), Cassà (2006-2007), Cornellà (2007-2008), Benavent (2008-2009) i Vilafranca (2009-2010).
La darrera Primera Catalana amb grup únic presenta algunes variacions: es mantindran els tres ascensos a Tercera -amb opció d'algun ascens més si les compensacions de Tercera a Segona B son favorables- i perdran la categoria només dos equips. L'any que ve la Primera Catalana passarà a tenir dos grups de 18 equips. La Preferent desapareixerà. Els sis primers classificats de tots dos grups de Preferent pujaran a la nova Primera Catalana.

Tot seguit encetem el repàs als equips que ens trobarem en aquesta competició que arrenca el 5 de setembre i que clou a les acaballes de primavera, el 6 de juny. I ho fem amb els quatre equips gironins: UE Olot, AD Guíxols, CF Peralada i CD Blanes.
Com ens recordaven els veïns de Sants, la festa del futbol és a punt de començar

UE Olot, la capital de la Garrotxa vol tornar a ser de Tercera
La UE Olot ha fet un gir espectacular en les dues últimes temporades. Els olotins havien caigut al pou de Primera Territorial i el futbol s'havia anat esllanguint en una ciutat amb gran tradició futbolística com ho prova el fet que el seu equip més representatiu ha jugat 25 temporades a Tercera Divisió. La directiva que presideix Joan Agustí va decidir canviar la dinàmica i anar assolint ascensos amb un projecte molt professional i amb futbolistes de nivell que han recuperat la il·lusió de l'afició per tornar a l'estadi municipal. Els olotins han encadenat dos ascensos i l'assistència a l'estadi s'ha triplicat. A Olot tothom hi somia amb un nou ascens que completi un gran cicle tal com va prometre la directiva garrotxina. Per aconseguir-ho l'equip que entrena un clàssic com "Nitus" Santos manté la columna vertebral de jugadors que van assolir el salt a Primera Catalana, integrada per futbolistes gironins amb un bon currículum a Tercera i fins i tot Segona B, amb la baixa significa de Jordi Dot que ha penjat les botes.
L'objectiu: aspirar al màxim i lluitar pel retorn a Tercera.

Plantilla:
Porters: Albert Reig i Aleix.
Defenses: Hereu (Cassà), Freixa, Xavi Berga, Juanjo, Hostench (juvenil), Àlex Arimany i David Payán (UE Vic).
Migcampistes: Ferran Grau (Cassà), Pau Cànovas (juvenil), Abel, Villaplana, Roger Vidal i Robín.
Davanters: "Mito" Bernal (Manlleu/Esplais), Marquitos (Peralada), Joan Carré (juvenil), Robert, Dani Alonso i Sergi Arimany (Llagostera).
Entrenador: Joan "Nitus" Santos.

Els protagonistes del darrer ascens olotí a Primera Catalana. http://www.ueolot.com/


AD Guíxols, fer bon futbol sense renunciar a res
Un clàssic de Primera Divisió Catalana que acostuma a ser un equip competitiu tot i que el reajustament pressupostari obliga a complir els objectius a poc a poc. Els Guíxols 2010 - 2011 manté part de la plantilla que la temporada passada va transitar per terra de ningú a la classificació, amb alguna baixa sensible a la parcel·la defensiva però amb el gruix intacte en tasques de creació i gol. A priori no sembla que l'equip que entrena David Román hagi de passar angúnies per mantenir la categoria si bé tampoc és un dels equips cridats a lluitar per l'ascens. Diríem que els jugadors que dirigirà David Román haurien de ser a la part tranquil·la atents a aprofitar qualsevol davallada d'algun dels favorits.

L'objectiu: ser a la zona tranquil·la sense renunciar a fer bon futbol i tenir més regularitat a domicili.

Plantilla:
Porters: Jordi Fàbrega,Sergi Andrés (Blanes) i Adrià Troyano (Gironès Sabat).
Defenses: Ignasi Pastor (Palafrugell), Jordi Cervera, Jaume Borrego (Aro), Sergi Pedregosa, Edu Poderoso, Gallardo, Chicho (Girona, juvenil) i Pau (Girona, juvenil).
Migcampistes: Borja García, Ferran Nierga, Moi Jiménez, Dídac Guerrero (Palafrugell B), Anguita (Aro), Santi Llinàs (Aro) i Albert Marcos (Josep Maria Gené).
Davanters: Rubén Pérez, Rubén Soler, Aleix Feixes Medina i Marcos Lema (CD Banyoles).
Entrenador: David Román.


Els dos equips de Sant Feliu van coincidir per primer cop la passada temporada


CF Peralada, canvis inesperats amb el retorn sobtat d'Edu Vílchez

L'estiu ha estat mogut a terres empordaneses. Manel Cabezos saltava de manera inesperada de la banqueta i hi arribava Edu Vílchez, un clàssic del futbol espanyol sorgit del Reial Madrid, que ja havia estat a l'equip verd-i-blanc en l'etapa a Tercera Divisió. El Peralada buscarà una nova filosofia futbolística amb un entrenador a qui li agrada el joc de toc. Si els peraladencs es fan forts a casa tindran molt guanyat. Pot ser una de les alternatives a animar la competició per bé que no parteix amb la vitola de favorit. Una combinació de joventut i experiència que ha de donar un resultat notable sense demanar exigències inassumibles.

L'objectiu: la mà d'Eduardo Vílchez ha de servir per fer bon futbol i assolir una classificació interessant.

Plantilla:
Porters: Buendía i Sergio Rodríguez (UE Figueres).
Defenses: Armengol (Olot), Diego Soria (juvenil), Julien Gallart (Base Roses), Litus (Sant Hilari), Isma (Banyoles) i Geri (Roses).
Migcampistes: Albert Carbó, Guille, Tidian, Sergi Casanovas (UE Figueres) i Toni Gálvez (Palafrugell).
Davanters: Pol Compte, Sergi Arranz (UE Figueres), David Bermúdez (Ripoll), Carlos Chacón, Dani Haro i Ceballo (Figueres, juvenil).
Entrenador: Eduardo Vílchez.


El CF Peralada que la temporada passada va visitar el Parc Esportiu de Les Grases



CD Blanes, joventut i il·lusió per a un projecte humil

El Blanes 2010 - 2011 tindrà molt poc a veure amb aquell Blanes econòmicament poderós que de la mà de l'empresari Sebastián Javier va encadenar tres ascensos i va fer viure als costabravencs un renovada edat daurada. La crisi econòmica ha passat factura i aquest Blanes torna a Primera Catalana amb la modèstia com a bandera. L'ex secretari tècnic, Xavi Lozano, haurà de traballar de valent amb un grup de futbolistes joves que tindran com a objectiu mantenir la categoria i recuperar la il·lusió d'una afició que ha vist com el somnis d'un Blanes gran a Tercera s'han ensorrat. Raul Cortezón ha de marcar diferències en atac.

L'objectiu: tot el que sigui mantenir la categoria serà un èxit

Plantilla:

Porters: Jota (Sants), Carlos Morales (Lliçà d'Amunt) i García (Calella).

Defenses: Roncales (Calella, juvenil), Edu (Premià), Aleix (Masnou), Pol Ros (Mataró, juvenil), Craviotto (Mollerussa) i Borrego (juvenil).
Migcampistes: Marc Moré (juvenil), Moha Touré (Calella, juvenil), Pol Victoria (Monforte de Lemos), Mario (Vista Alegre), José Luis Coloma (Peralada) i Maca (Santboià B).
Davanters: Moha (Calella, juvenil), Gómez (Mataró, juvenil), Iván Sebastián (Mataró, juvenil), Chema (Premià), Raúl Cortezón (Marianao Poblet), Marcelo (Canovelles) i Nacho (L'Hospitalet, juvenil).
Entrenador: Xavi Lozano.