dissabte, 10 de setembre del 2011

Comença la nova Primera Catalana

La Primera Divisió Catalana començarà a rodar per vint-i-unena vegada el proper diumenge. Des del Santfeliuenc Futbol Club vivim amb molta il·lusió la tercera temporada del nostre equip en aquesta categoria, pòrtic de Tercera Divisió i categoria d'or del futbol amateur català que presenta un cartell de luxe amb la presència de clubs històrics -alguns de recuperats després alguns anys en divisions inferiors- que atresoren moltes temporades a Tercera i fins i tot a Segona B (Sants, Rapitenca, Júpiter, Tàrrega, Martinenc, Tortosa, Viladecans...).
L'espectacle és a punt de començar i aquesta nova Primera Catalana es vesteix amb dos grups i 36 equips que volen dir la seva al futbol amateur català. Serà una temporada històrica per gaudir i amb un objectiu clar: que el Santfe 2012-2013 torni a ser de Primera Catalana però sense renunciar a res. Aquesta serà la millor notícia. Tornem a repetir a l'elit del futbol català i tant de bo tothom aprofiti l'oportunitat i recuperem el temps perdut. Cal una conscienciació clara per part de les institucions i dels ciutadans de com es d'important per a una ciutat tenir un equip que representi la ciutat en la categoria més alta possible.I enguany com ja us hem dit canviarem d'escenari ja que ens traslladem al camp de futbol de Les Grases. Un pas necessari per créixer i per sentir el suport de l'afició de manera més intensa... i nombrosa.

Primera Divisió Catalana: un periple històric de curta durada per una categoria que estrenarà format
La Primera Divisió Catalana va ser creada la temporada 1991-1992. I és, doncs, la divisió més jove del futbol català. La nova categoria pretenia erigir-se en una mena de receptacle salvavides que acollís equips històrics de Tercera amb l'objectiu que no es perdessin al pou de Preferent. Al llarg d'aquestes 19 temporades equips grans del futbol català han passat per la categoria: el Girona CF (ara a Segona A); clàssics de Segona B com Terrassa FC, UE Sant Andreu, CF Gavà i FC Badalona; o il·lustres de Tercera com Manlleu, Reus, Balaguer, Premià, Santboià, Cornellà i Prat. Com copseu, la Primera Catalana marca la frontera i esdevé un tall entre el futbol professional i el futbol amateur territorial.
Si fem memòria i treiem la pols a l'hemeroteca de les hores i els dies veiem que el 16 de setembre de 1991 divuit equips van començar la primera aventura a Primera Catalana: Palafrugell, Reus. Terrassa, Badalona, Guíxols, Sabadell B, Espluguenc, Levante las Planas, Tàrrega, Milan, San Cristóbal, Lloret, Hospitalet Atlètic, Vilafranca, Montañesa, Malgrat, Masnou i Poble Sec. Gairebé dues dècades més tard, set equips repeteixen. La temporada posterior (1992-1993) la categoria va ser ampliada en dos equips fins als 20, format que ha mantingut fins avui i que es desfarà l'any que ve.
Si repassem la llista dels campions només el FC Santboià ha aconseguit proclamar-se campió en dues ocasions (1994-1995 i 2003-2004). Disset equips han obtingut un entorxat de campió: Palafrugell (1991-1992), Sants (1992-1993), CF Gavà (1993-1994), Esport Badaloní (1995-1996), Horta (1996-1997), Balaguer (1997-1998), Girona CF (1998-1999), UE Sant Andreu (1999-2000), Manresa (2000-2001), Granollers (2001-2002), Banyoles (2002-2003), El Prat (2004-2005), Blanes (2005-2006), Cassà (2006-2007), Cornellà (2007-2008), Benavent (2008-2009), Vilafranca (2009-2010) i Olot (2010-2011). Enguany seran dos equips els campions ja que la Primera Catalana es divideix en dos grups atenent a la divisió geogràfica.

34 partits i 34 jornades per a una temporada sense concessions i amb una normativa de descensos draconiana
La nova Primera Catalana arriba amb una normativa d'ascensos i descensos que castiga especialment per sota i que també limita les opcions de fer el salt a Tercera Divisió. El campió es guanyarà el bitllet per a Tecera i el segon classificat es jugarà una plaça més per a categoria nacional. Per sota les coses es tornen complicades ja que baixaran a Segona Catalana els quatres darrers classificats més el cinquè pitjor dels dos grups. Recordeu que això pot variar una mica depenent dels ascensos compensats i no compensats de Tercera a Segona B i de Segona B a Tercera.
Amb aquesta normativa no és agosarat afirmar que cada jornada imposa una pressió afegida atès que el marge d'errada és petit i cal sumar punts des de les primeres jornades. Caldra anar descabdellant el fil de les emocions però és clar que l'equip que no vulgui patir haurà de filar ben prim des de les jornades inaugurals.
Un altre fet destacat és que coincidiran en la renovada Primera Catalana equips que la temporada passada militaven en quatre categories: els que van baixar de Tercera Divisió, els que van mantenir la categoria a Primera Catalana, els sis primers classificats de Preferent i els campions de Primera Territorial. Una amanida heterogència d'equips que a l'any 2011 es reagrupen en una categoria que té reminiscències de la Preferents dels anys 70 i 80.

Ascó i Rapitenca es perfilen com a ferms candidats a l'ascens a l'espera d'alternatives
FC Asco i UE Rapitenca parteixen com a clars candidats a l'ascens. El potencial econòmic de tots dos equips tarragonins fa se situïn un graó per damunt de la resta. L'Ascó que entrena Albert Viñas ha mantingut un nombre important de jugadors de la passada temporada a Tercera Divisió i n'ha fet incorporacions de luxe com els davanters Manolo González (Reus) i Isma Rojas (Amposta), els mitjos Iván Cristino (Pobla Mafumet) i Edgar (Rapitenca) o els defenses Sergi Grau (Rapitenca) o Adrià (Balaguer). I no ens oblidem d'un porter clàssic de Segona Divisió com Felip Ortiz. La UE Rapitenca que dirigeix Antoni Teixidó també és un claríssim favorit. Els del Delta han pentinat el mercat espanyol de Tercera Divisió i presentarà un mosaic de futblistes de Castellà i Lleó, Castella la Mantxa i Andalusia. L'únic dubte dels de La Ràpita rau a saber si serà competitiu lluny de la Devesa. Com a alternatives poden comptar amb opcions un reforçat Igualada on el veterà entrenador José Luis Ruiz buscarà fer un salt de qualitat amb noms com Fran Arévalo, Enric, Palet i Pep Pagés (ex Sabadell); el Tàrrega, amb una plantilla bastant semblant a l'exitosa de la temporada passada; el Vista Alegre, amb jugadors amb una enorme experiència a la categoria i un Sants reforçat amb ex jugadors del Santfeliuenc.
L'objectiu compartit per gairebé tots els equips serà la permanència i viure el més allunyat de les cinc darreres posicions. Una temporada, doncs, frenètica.

El FC Ascó enceta la lliga amb el cartell de màxim aspirant a l'ascens

El Santfeliuenc busca la consolidació sense renunciar a res
La carta de presentació ha estat excel·lent. La pretemporada ha servit perquè l'afició santfeliuenca s'il·lusioni amb el nou projecte i esvaís alguns dubtes que havien començat a planar  l'horitzó. El millor aval del Santfe 2011-2012 són les ganes, la passió i la feina de futbolistes joves que posseixen molta qulaitat i que busquen reivindicar-a amb la samarreta d'una entitat històrica. Les gotes de veterania que hi aportaran Rubén Quiles, Iván Fuentes, Carlos o Arcos han de marcar el punt d'equilibri per a un equip que serà competitiu. N'estem convençuts. I com no, la mà del mestre Andrés González hi afegirà el punt de cocció per completar una altra temporada excel·lent.



Necessitem i volem el suport de l'afició, la ciutat i les institucions
La temporada 2011-2012 dibuixa per al Santfeliuenc un nou camí en la seva estructura interna. L'afilició amb el CFA Escola de Futbol és el més ferm compromís per construir un projecte de futur amb cara i ulls que projecti el nostre futbol com mai fina ara ho havia fet. I dins aquest projece el Primer Equip ha de ser un mirall de referència per a tots els nostres més de 400 joves de la pedrera. Per això demanen a totes les famíles del futbol bnase que cada 15 dies donin supoer al nostre Primer Equip al camp de futbol de Les Grases. Ens hi juguem molt i no hem de fer cap pas enrere. És l'hora del Santfe!!!
Aquest diumenge a les 17:30 al camp del Sants comença un nou cicle, una nova aventura en la dilatada història del Santfeliuenc Futbol Club.