dimarts, 11 de març del 2014

L'altre Gran Derbi. El FC Santboià torna a Sant Feliu després de més de 22 anys

El FC Santboia retorna a Sant Feliu després d'una llarga absència de més de 22 anys. En concret l'equip roig no visitava la nostra ciutat des del 10 de novembre de 1991. Santfeliuencs i santboians jugaven aquella temporada al grup II de Regional Preferent. El Santfe es va imposar per 3 a 1 en un partit molt recordat pel golàs que va fer un jove Javi Pastor i que tancava el marcador. El Santfeliuenc havia pujat a Preferent la temporada anterior.
Els derbis entre el Santfeliuenc i el Santboia són els grans duels de rivalitat màxima que comencen als anys 20 i que agafen volada als anys 50 i 60. Més tard, a la dècada dels 80 tots dos es van retrobar a Preferent. No cal oblidar, però, que les històries de dos clubs es van distanciar sobretot a partir de finals dels anys 60 quan el FC Santboià va convertir-se en un habitual a Tercera Divisió. De fet, l'equip veí amb 26 participacions i actuacions molt brillants és el millor representant baix llobregatí en categoria nacional.

213 anys d'història compartida
El Santfeliuenc, fundat l'any 1905, i el Santboià, fundat el 1908, són els dos grans clàssics del futbol comarcal. La història de tots dos és la història del futbol més enllà de Barcelona. Dos clubs precursos que van estrenar el 1915 la primera competició oficial: el Campionat del Baix Llobregat.

El Santboià de Segona B
La fita més important en la centenària història del futbol santboià es va viure no fa gaire. Va ser la temporada 2009-2010 quan l'equip dirigit per Quim Ayats va assolir l'ascens a Segona B després de superar l'Arandina, el Corralejo i el Tudelano a la promoció d'ascens. El pas dels del Joan Baptista Milà a la tercera categoria del futbol espanyol va ser efímer ja que només s'hi va estar una temporada.

Preus reduïts per als socis del Santboià
Tots els socis del Santboià i d'acord amb el conveni de col·laboració establert entre els equips del Baix Llobregat -excepte el Gavà- tindran accés a Les Grases amb entrada reduïda de 5€. També tots els residents a Sant Feliu com és habitual podran veure el partit amb entrada reduïda de 5€. L'entrada general serà de 10€ i els socis del Santfeliuenc tindran, com a tots els partits a Les Grases, entrada gratuïta.

Un dels millors partits del cap de setmana
Les Grases viurà un duel excepcional. El Santfeliuenc - Santboià sempre és un partit que ha despertat un gran interès i més encara si el partit arriba quan tots dos coincideixen per primera vegada en categoria nacional. No exagerem gaire si diem que aquest partit és un dels quatre o cinc més interessants que es juguen aquest cap de setmana a la província de Barcelona.

Recordant l'últim Santfeliuenc - Santbboià
Cal remuntar-nos al matí del 10 de novembre de 1991 quan blanc-i-blaus i vermellons van disputar al vell camp de la Rambla la desena jornada del grup II de Regional Preferent. Aquell matí passat per la pluja el Santfeliuenc es va imposar per 3 a 1. Un golàs de Javi Pastor al minut 90 va fer embogir l'afició que veia com l'equip acabava la jornada com a líder de Preferent amb 12 punts. No obstant això el desenllaç de la competició va ser prou diferent perquè el Santboià, molt reforçat a la segona volta, va reaccionar i es va fer amb un segon lloc que el va valer l'ascens a Primera Catalana. El Santfeliuenc va fer un paper brillant en l'any del retorn a Preferent i sota la presidència del recentment desaparegut Francisco Prieto Pizarro va assolir el sisè lloc.
A la crònica signada a El Mundo Deportivo per Manuel Cano el dia 11 de novembre de 1991 llegim:
Partido muy disputado en el derby comarcal, con dos partes muy diferentes.En la primera parte el Santboià se adelantó en el marcador pero no supo aprovechar otras ocasiones.
En el segundo tiempo, el técnico del Santfeliuenc realizó dos cambios con los que el equipo empezo a mejorar su juego y a conseguir los goles ante el delirio del público que veía un equipo muy diferente al de la primera parte.

Santfeliuenc: Carlos, Víctor, Fernando, García, David (Loren), Baño, Sanmillán, Vicente, Juan Ramón, Francisco (Pastor) i Juanjo.
Santboià: Babot, Sinués, Ricky, Óscar, Reñé, José Antonio, Nasarre (Luna), Leo, Javi, Blanco (Pedro) i Segura.

Àrbitre: Senyor Navarro, bé. Targetes: García i Vicente; Sinués, Nasarre, Óscar i Javi

Gols:
0 - 1, Javi, 35'.
1 - 1, Pastor, 63'.
2-  1, Juanjo, 79'.
3 - 1, Pastor, 90'.

 
Una foto del Samtfe 1991-1992. Imatges de clàssics com Francesc Estrada. Paco Berlanga o un joveníssim Andresillo Gil. A més de futbolistes de l'època com Agustín, Fernando, Víctor, Loren, García, Baño, Ruipérez, José Mari, Sanmillán, Chiqui, Juan Ramón o Vicente.

 Una foto de l'any 1945. Lluís Aznar recull el trofeu Vila de Sant Boi després de guanyar el Santboià.